A hagyomány az hagyomány

2011.10.31. 00:31

A Gólya mesélte még azt a viccet, amikor a Britt kertészt megkérdezik, hogy mitől lesz olyan gyönyörű a kastély kertjében a fű. Mit kell csinálni? - Naponta háromszor öntözni és hetente kétszer nyírni. És mindezt ötszáz évig.

Ez a vicc jut az eszembe itt egyre-másra a coimbrai egyetemi hagyományokkal kapcsolatban is. Itt van például a viselet "traje" amit másod évtől hordhatnak a hallgatók. Így néz ki a férfi és így a női. Mindegyikhez kell a palást, aminek az alját az utolsó évben a barátok és családtagok megszaggathatják. Aztán a mellénynek az utolsó gombját nem illik begombolni, meg ilyenek. Ezért volt nagy megtiszteltetés, hogy kölcsönviseletben léphettem színpadra az egyik (mivel több zenekar és énekkar is van) egyetemi vegyes kórussal.

Sok kis apró hagyomány, ami már jó mélyen beágyazódott, de egy kicsit, vagy nagyon mindig változik. Például a coimbrai fádó tipikusan a hallgatók előadásában a leghitelesebben megszólaló szomorkás dal, aminek a végén régebben nem illett tapsolni, csak köhécselve jelezni, hogy ez elég jó volt.

"Festa das latas", vagy "Latada" vagyis a konzervek fesztiválja. Ez van ezekben a napokban 25-én kezdődik egy szerenáddal a nagytemplom előtt, majd a gólyák "caloiros" a "professzoraikkal" (minden gólyának van egy felsőbb éves mentora) levonulnak a belvárosba. Megvannak itt is az elmaradhatatlan szimbólumok; a fémdobozok, a cumi, a bili és az elmaradhatatlan öltözetek.

A  felsőévesek szeptember óta szívatják a gólyákat majd minden nap, mivel itt nincsenek gólyatáborok a nyár folyamán, ezért év közben történik meg a csapatkovácsolás. A "praxe" kemény, de így jó. 

Szóval a hagyomány az fontos, nagyon fontos, de nem kell rágörcsölni, csak őrizgetni, fejlesztgetni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://onkenyes.blog.hu/api/trackback/id/tr63341423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása