Parainesis helyett II.

2011.11.09. 02:22

 Lakhatás és ehetés

Coimbra peremnegyedében fogsz lakni, itt. Ez a belvárostól nincs messze busszal (20 perc), és gyalog sem (30) csak épp két izmos dombot kell meghágnod, hogy oda juss. De tényleg izmosakat, kb. mint a Gellért fele, ezért ha éjszaka kell visszajönni a városból, amikor már nincsen busz (teljesen veszélytelen az út tapasztalataim szerint), akkor azért hálás lesz a lábikrád.

A földszinti, társasházi apartman olyan fiatalos, mint egy idősek otthona, de három kényelmes kis hálószobája (ebből az egyik kétágyas) remekül alkalmas a magánszféra kialakítására. Ha van esélyed választani, ajánlom az utcára nézőt, mivel a "garázs-oldalon élő" lakótársaimnak bizony meggyűlt a bajuk a szombat reggel nagynyomású vízzel motorcsónakot tisztogató szomszéd zajszennyezésével. És száradó tornacipőt ne hagyj az ablakban, mert a sportosabb kolléga sportfelszerelésének bizony így kélt lába a minap..

A nappaliban egy zajos, recsegő hangerőszabályzós "noname" hifi van és egy TV, ami számos szatellit adását közvetíti, mert elő van fizetve, épp úgy mint az internet. -Jut eszembe szólni kell, hogy a porszívóba kell porzsákot hozatni.- Igen, hozatási rendszer van. Van egy lista, amin szépen beikszeljük, hogy a következő héten mire van szükségünk (az ésszerűség határain belül és a személyesség határain kívül, tehát; paradicsompüré, wc papír, mosópor) és három napra rá, mire megjövünk a munkából az angyalkák a konyha kövére helyezik mindezt gyümölcsös ládikákban. Annak a konyhának a kövére, aminek a munkafelületei gránitból vannak (ez itt nem ritka, mivel Coimbra közelében van Portugália egyik legnagyobb márvány- és gránitkitermelő vidéke, ha jól tudom), a tűzhely remek és a szagelszívó is jó szolgálatot tesz.

A kajáról még annyit, hogy a zöldségek és gyümölcsök nagy részét a farmról kapjuk. Ugyanis tartozik a szervezethez egy farm: "Quinta Conraria" ahol hatalmas földeken történik a növénytermesztés azokkal a fiatalokkal, akik "szociálisan veszélyeztetettek" és így szakmai képzésben vehetnek részt. Logikus, ugye? Nem a kajához tartozik, de ugyanitt kap helyet egy asztalos-, kárpitos-, autószerelő műhely és egy autómosó, valamint egy tankonyha, ahol naponta közel 300 főre főznek, a menüt egy táplálkozási szakértő állítja össze és felügyeli.

A kintáról érkező zöldségek, gyümölcsök tehát organikusak és mint ilyenek nem mindig a legzamatosabbak, de egészségesek és nem gén kezeltek, nincsenek feljavítgatva, manipulálva, ami a XXI. században azt hiszem hogy mindennél zamatosabbá teszi őket. 

Minden kedden és csütörtökön halat, vagy halfélét főznek (tehát, ha nem szereted, akkor előre kell gondolkodnod, főznöd és vinned magadnak) a kintán (quinta) és a központban is, ahol a legtöbb időnket töltjük, de erről majd a következő alkalommal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://onkenyes.blog.hu/api/trackback/id/tr23364949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása